За 150 часа: Мъж от Пещера превърна кросовия си мотор в електрически

Самоделката на Иван може да измине около 50 км. с едно зареждане

25.07.2022 | 17:58 Редактор: Ирена Бакърджиева

Млад мъж от Пещера превърна кросовия си мотор в изцяло задвижван на ток. Превозното средство вече се движи по улиците на град Пещера.

150 часа работа. Точно толкова са били нужни на 25-годишния Иван Мрянков от град Пещера, за да сглоби сам, с минимални средства, мотор, който изцяло се захранва с ток.

"Сам успях да го сглобя, с помощта на един приятел от София, който ме напътстваше по телефона кое как да направя. Това, което е характерно за мотора, е, че това е рамка от двигател с вътрешно горене, 450 кубика, Yamaha, 2005 година. Сега в момента има електродвигател, който е с мощност от 20 кВ и батерия, която съдържа 3.4 кВ/ч енергия", каза Иван.

И всичко това без отработени газове и с нулеви вредни емисии.

"Специфичното в него е, че няма никаква поддръжка, излиза малко по-скъпо от конвенционален двигател и е много интересен за каране, защото има пълен въртящ се момент от 0 оборота. Този тип мотори не са познати в България, много хора не ги харесват, защото нямат съединител. Мислят си, че не върви, но те не са карали такъв мотор", добавя той.

Самоделката на Иван може да измине около 50 км. с едно зареждане.

"Максималната скорост, която може да развие, е 100 км/ч. и ги набира много бързо - за около 5 секунди", отбелязва Иван.

Причината той да направи електрическия мотор е да покаже на младите хора, че с упоритост и желание могат да реализират и най-смелите си идеи.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК